04 - Katabolismus sacharidů

Sacharidy

To nejdůležitější

Sacharidy jsou organické sloučeniny, které mají v molekule vždy několik hydroxylových skupin (-OH) a jednu karbonylovou (-C=0), jedná se tedy o hydroxy-aldehydy (nazývané aldózy) nebo hydroxyketony (ketózy).

Základní stavební jednotky se nazývají monosacharidy, dělíme je podle počtu atomů uhlíku na triózy (3C), tetrózy (4C), pentózy (5C), hexózy (6C), heptózy (7C) atd. Nejvýznamnější jsou pentózy (např.  ribóza) a hexózy (např. glukóza, fruktóza nebo galaktóza).

Monosacharidy slouží jako stavební jednotky pro složitější sacharidy - disacharidy (2 jednotky, např. sacharóza, laktóza, maltóza), triózy (3 jednotky), tetrózy (4 jednotky) atd., oligosacharidy (obecně málo jednotek, max. cca 10) resp. polysacharidy (mnoho podjednotek – stovky, tisíce i víc, např. škrob, celulóza, glykogen).

Pro člověka nejdůležitějšími sacharidy jsou mono- a disacharidy (zdroj energie v potravě), z polysacharidů zásobní glykogen (ukládá se v játrech a svalech jako zásobní forma glukózy), rostlinný škrob (významný zdroj energie z rostlinné potravy) a rostlinná celulóza (pro člověka nestravitelná, ale tvoří základ vlákniny potřebné pro správné trávení).

Otázky

O1.  Jaké znáte monosacharidy, disacharidy a polysacharidy, kde je najdete?

O2.  Které sacharidy jsou významné pro člověka jako složky potravy?

O3.  Jaký je zásobní polysacharid člověka? Kde se ukládá?

Klikněte na odkaz 04Metabolismus_sacharidů.ppt pro zobrazení souboru.