Jednotky v CSS

Zapisování jednotek

U  některých vlastností CSS jse nuceni uvádět jednotky. Jedná se například o rozměr bloků, velikost textu či rozměr obrázku. Vlsatní hodntoy se píší číslicí a v případě reálných hodnot, se jako desetinný oddělovač uvádí tečka (4.5px).

U hodnot je pak nutné uvádět jednotky (krom hodnoty 0, u které jsou nepovinné).

Vlastní délkové jednotny se dělí na absolutní a relativní. Abslutní určijí samy o sobě přesnou hodnotu. U relativníích jednotek musí přesnou hodnotu dopočítat prohlížeč, jelikož se vztahují k jiné části stránky (nadřazený blok, nebo rozlišení obrazovky).

Absolutní jednotky jsou:

  • mm – milimetr
  • cm – centimetr
  • in – palec (1in = 2,54cm)
  • pt – typografický bod (1pt = 1/72in)
  • pc – pica (1pc = 12pt)

Relativní jednotky

  • px – pixel, skutečná velikost jednoho pixelu závisí na velikosti a rozlišení zobrazovacího zařízení. Každé zobrazovací zařízení /např monitor, projektor, ...) zobrazuje obraz v pomyslné obdelníkové mřížce. Například rozlišení 1024 x 768bodů říká, že je na monitoru zobrazeno 1024 sloupců a 768 řádků. Dále vásledná veikost závisí na skutečné velikosti obrazovky (zobrazované plochy). Tedy, pokud při výše zmíněném rozlišení má prohlížeč zobbrazit blok šířce 100px, znamá to, že je to zhruba 10,2 procent šířky obraovky. pokud ta je široká např 33cm, je výsledný oběkt široký 3,2cm.Napadají vás záludné otázky? No, pokud budete mít monitor, o fizickém poměru stran 4:3 a vaše (sfotwarové) rozlišení bude v jiném poměru, bude oběkt, který má výšku i šířku uvedenou na 100px ve skutečnosti obdelník (obvykle jen velmi mírný a okem těžko pozorovatelný). Proč tedy vůbec používat relativní jednotky? Konkrétně jednotka px je velmi používána. Protože umožňuje uživatelům přizpůsobit velikost zobrazovaného obsahu. Má-li někdo problém se zrakem, nastaví si menší rozlišení a ve výsledku bude mít vaše stránky zvětšeny (dodrží-li poměr stran svého monitoru, nebude je mít zdeformované).
  • em – čtverčík, typografická jednotnka odvozena šířky mísmene M (prhlížeč by ji měl upravovat dle typu písma)
  • ex – typografická jednotka odvozena od výšky malého x
  • % – procenta. Zde je situace na výpočet komlikovanější. Hodnota se totiž dopočítává z nadřazeného bloku. Budte-li mít prvek přímo v těle stránky, znamená hodnota 50 %, že bude blok zabírat polovinu stránky. Bude-li blok v jiném bloku například o šířce 300px, bude hodnota 50 % znamenat šířku 150px. Obdobně to platí pro velikost písma, kterou je též možno uvádět v procentech. Tedy pokud bude mít písmo hodnotu 10px, pak hodnota písma ve vnořeném bliku s údajem 80 % bude ve výsledku 8pixelů.
Naposledy změněno: Čtvrtek, 16. ledna 2014, 15.02