Internetová stránka

HMTL jazyk má tři základní konstrukční prvky a to elementy, atributy a entity. Elementy určují logickou strukturu stránky a identifikují, jaké části co znamenají, respektive jak a kde se zobrazí. Atributy dodávají elementům dodatečné informace. Entity pak zobrazí speciální znaky, které by bylo v konfliktu a HTML jazykem, nebo by je nebylo možné jinak zobrazit či zadat.

Element

Internetová stránka je běžný textový dokument, ve kterém jsou nějakým způsobem označeny sémanticky důležité části. Ony označované části jsou vyznačeny značkami, které se nazývají elementy. Element se skládá z počátečního tagu, vlastního obsahu a koncového tagu. Počáteční tag se skládá ze jména elementu, popřípadě atributů a je uzavřen do ostrých závorek. Koncový tag se vždy skládá jen ze jména elementu, který je uvozen prefixem „/“. Obsah mezi těmito značkami (počátečním a koncovým tagem) se nazývá obsah elementu.

Příklad elementu s názvem „kurziva“ vypadá takto:
<kurziva>tento text je vysázen kurzivou</kurziva>
Obsahem elementu může být jeden nebo více elementů nebo běžných textů. Z tohoto popisu vyplývá jedno důležité pravidlo. Elementy se nesmějí křížit a mohou být pouze vnořovány.
Příklad chybného křížení elementů
<kurziva>text kurzivou
<tučně>text kurzivou a zároveň tučně
</kurziva>pouze tučný text
</tučně>

Element tučně není vnořen v elementu kurziva. Přesto že uvnitř tohoto elementu začíná (má zde počáteční tag) končí až za tímto elementem.

Příklad správného řešení stejné situace bez křížení elementů
<kurziva>text kurzivou
<tučně>text kurzivou a zároveň tučně
</tučně>
</kurziva>
<tučně>
pouze tučný text
</tučně>

POZOR: místo elementů "kurziva" a "tučně" se ve skutečnosti používají elementy "em" a "strong"

Entita

Pokud se entity uzavírají do ostrých závorek „< >“, nabízí se otázka, jak napsat samotné znaky „<“ a „>“, tak aby nebyly zaměněny počátečním či koncovým tagem. Tento problém řeší takzvané entity. Jsou to speciální zápisy, které mají za úkol vložit do výsledného kódu nějaký znak. Entita začíná znakem „&“ a je ukončena středníkem. Text mezi těmito znaky se nazývá jméno entity a jednoznačně určuje vkládaný znak.

Příklady entit:
&gt; - >
&lt; - <
&amp; - &

Atribut

Jsou případy, kdy název elementu nemůže zcela popsat potřebnou vlastnost. Například element pro obrázek by jistě měl nést informaci o cestě k obrázku popřípadě o jeho rozměrech. Takovéto informace se do elementu přidávají pomocí atributů. Atribut je umístěn v počátečním tagu elementu za jeho názvem a skládá se z názvu atributu a hodnoty odděleny znakem „=“. Hodnota atributu musí být uzavřena do jednoduchých nebo dvojitých uvozovek. Element může obsahovat více atributů.

Naposledy změněno: Pátek, 17. ledna 2014, 09.40